Meer informatie 0522 - 24 29 99

Wie mag er in een brommobiel rijden?

Iedereen van 16 jaar en ouder en in het bezit van een geldig AM rijbewijs.

Hoe kom ik aan een AM-Rijbewijs

Als u nog nooit een rijbewijs heeft gehad, moet u, om in het bezit te komen van een AM-rijbewijs, bij het CBR theorie- en praktijkexamen afleggen. Als u hiervoor slaagt, kunt u bij de afdeling burgerzaken op het gemeentehuis het rijbewijs aanvragen.
Heeft u moeite met het leren van de theorie? Informeer vrijblijvend bij ons of er bij u in de buurt een rijschool is die theorie les geeft voor het AM-rijbewijs.

Bij interesse in een brommobiel stellen we graag onze les brommobiel ter beschikking. U kunt dan met een door ons geselecteerde instructeur lessen volgen en het rij-examen afleggen.
Voor verdere informatie kunt u terecht bij het CBR

Wat is een brommobiel?

Een kleine auto waarin men zonder (auto)rijbewijs mag rijden. De bestuurder moet zich houden aan verkeersregels voor een auto. De maximale snelheid bedraagt 45 km/h, dit geldt voor zowel buiten als binnen de bebouwde kom en zijn uitgevoerd met een dieselmotor. In een brommobiel is plaats voor maximaal 2 personen.

Een brommobiel is dus een voertuig dat op een kleine personenauto lijkt, maar technisch als bromfiets wordt gezien. Om een brommobiel te mogen besturen dient u minimaal 16 jaar oud te zijn en een theorie- en praktijkexamen voor de brommobiel hebben behaald (AM rijbewijs). Richtlijn 2002/24/CE betreft de Europese homologatie van brommobielen (gemotoriseerde voertuigen met 4 wielen). Deze richtlijn bevat de drie fundamentele criteria betreffende snelheid, ledig gewicht en het maximale vermogen, behorende bij brommobielen.

Mijn B-Rijbewijs wordt het CBR niet verlengd. Is het nu mogelijk om brommobiel te gaan rijden?

Ja. U kunt nu nog zonder problemen via de gemeente een AM-rijbewijs krijgen.
Het AM-rijbewijs kan u niet om medische redenen worden geweigerd. Met dit AM-rijbewijs mag u brommobiel rijden.

Is het niet vreemd, dt ik nog brommobiel mag rijden als het CBR mijn rijbewijs niet verlengd?

Een heel herkenbare vraag!
De realiteit is dat u met een B-rijbewijs overal mag rijden. Niet alleen in uw directe omgeving. Maar ook in een vreemde omgeving. Op de snelweg. Maar b.v. ook op vakantie naar Zuid-Frankrijk. Dit doet u misschien al jaren niet meer. Maar het B-rijbewijs kent geen beperkingen. Het is alles of niets.
Met het AM-rijbewijs heeft u een rijbewijs wat zijn beperkingen kent. Niet op de snelweg of autoweg en een lager snelheid. Dit betekent dat het voor u een goede mogelijkheid kan zijn om toch mobiel te blijven, hoewel uw B-rijbewijs niet verlengd is. U neemt echter wel deel aan het verkeer! Het moet dus wel kunnen.
Kom gerust eens langs om vrijblijvend een proefrit te maken. Dan kunt u het zelf ervaren.

Waar mag ik met een brommobiel rijden?

Een brommobiel is wat betreft de plek op de weg feitelijk een personenauto, op drie uitzonderingen na:

1. de brommobiel mag niet komen op een autoweg
2. de brommobiel mag niet op een autosnelweg komen
3. en ook niet op wegen die verboden zijn voor en het landbouwvoeruig en de brommer en de fiets.

Moeilijk? Nee! En om u op een goede manier op weg te helpen, leveren wij een brommobiel bij u thuis af met rijbegeleiding. Zo leert u in uw eigen omgeving waar u mag rijden.

Hoe weet ik welke brommobiel bij mij past

Dat zult u zelf moeten ervaren.
Bij Strijker & Visscher staan verschillende brommobielen, zowel gebruikt als nieuw, op voorraad. Allemaal hebben ze hun eigen unieke eigenschappen. De één heeft een extra grote kofferruimte. De ander zit hoger. En van een derde vindt u het model misschien het mooist.

Ons uitgangspunt is: Wat is voor u belangrijk?
En daar zoeken we de juiste brommobiel bij. Het voordeel bij Strijker & Visscher is dat er verschillende modellen naast elkaar staan. In alle rust kunt u zo uw afweging maken.

Is brommobiel rijden moeilijk?

Nee. Dankzij de begrensde snelheid van 45 km/u en de eenvoudige bediening is het rijden in een brommobiel niet moeilijk en door vrijwel iedereen te leren. Wij leggen het u graag uit.

Levert Strijker & Visscher door het hele land?

Dit doen wij in overleg. Het is afhankelijk van de afstand.

Hoe veilig is een brommobiel?

Door de gewichtsbeperking van 350 kg is alles aan een brommobiel lichter uitgevoerd. Dit geld ook voor de aanwezige kooiconstructie!
Maar daar staat tegenover dat de snelheid van een brommobiel ook veel lager ligt! Door een slimme keuze in het gebruik van de verschillende materialen weten de fabrikanten ook hierin een goede balans te vinden. Sommige van onze modellen zijn zelfs met een airbag uitgerust!

Ik rijd op dit moment nog auto, kan ik deze inruilen op een brommobiel?

Ja, ook uw personenauto kunt u bij ons inruilen als u over gaat op het rijden van een brommobiel.

Welke kosten heb ik als ik een brommobiel rijd?

Een brommobiel heeft regelmatig onderhoud nodig en als u rijdt is er diesel brandstof nodig voor de motor.

Daarnaast moet u de brommobiel minimaal WA verzekeren. Dit bent u wettelijk verplicht zodat, als u onverhoopt schade rijdt, de gedupeerde partij schadeloos kan worden gesteld.

Houderschapsbelasting (wegenbelasting) hoeft u voor de brommobiel niet te betalen!